Щорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу, з метою привернення уваги суспільства і, головне, влади – до проблеми безпеки людини на робочому місці, відзначають Всесвітній День охорони праці.

Всесвітній день охорони праці відзначається 28 квітня. Відзначення цього дня започаткувала Міжнародна організація праці (МОП), яка вирішила розширити масштаби своєї діяльності з просування ідеї охорони праці в сучасному суспільстві. Одним з головних аспектів цієї роботи є розробка

Щороку МОП визначає тему (девіз) всесвітнього дня охорони праці. Як і в усьому світі, в Україні з урахуванням цієї теми розробляють заходи з відзначення Дня охорони праці. Новий девіз Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі – 2022: «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» (World Day for Safety and Health at Work 2022 – Act together to build a positive safety and health culture). У МОП підкреслили, що наявність надійної системи охорони праці, що включає конструктивну участь урядів, роботодавців, працівників, суб’єктів охорони здоров’я та всіх відповідних сторін на національному рівні та рівні підприємств, має вирішальне значення для захисту умов праці та забезпечення безпеки і здоров’я працівників.

З історії започаткування

Ідея проведення Всесвітнього Дня охорони праці бере початок від Дня вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі. Він вперше був організований американськими та канадськими робітниками в 1989 році.

У 1996 році Міжнародна організація праці (МОП) приєдналась до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визнання 28 квітня всесвітнім Днем охорони праці, який вперше офіційно був відзначений в 2003 році.

Метою Дня охорони праці було привернути увагу світової громадськостi до масштабів проблеми, виявити на скільки створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню смертності на робочих місцях. З огляду на тяжкість наслідків від нещасних випадків і захворювань, пов’язаних з працею на виробництві та, зважаючи на необхідність створення належних умов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров’я, Міжнародна організація праці (МОП) щороку відзначає Всесвітній день охорони праці.

Згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/200 встановлено національний День охорони праці. Він проводиться 28 квітня на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та галузей економічної діяльності України.

МОП першою заявила, що економічні, соціальні та культурні права так само важливі для людини, як і громадські та політичні. Дотримання Конвенцій і Рекомендацій МОП забезпечує право кожного працівника, на кожному робочому місці на здорові та безпечні умови праці.

День охорони праці в Україні

В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається згідно до Указу Президента України.