Сьогодні, 9 травня 2022 року, Україна відзначає 77-ту річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Щорічно в цей день ми згадували жахливу ціну, яку попередні покоління заплатили за мир, і повторювали: “Ніколи знову”.

На жаль, в 2022 році нашу країну знову наздогнало горе. Нацизм знову прийшов на нашу землю, але цього разу в російській військовій формі і на російських танках. Тому сьогодні ми відзначаємо День Перемоги над нацистською Німеччиною, а в майбутньому встановимо ще одну дату – День перемоги над російським окупантом.

Нагадаємо, що через воєнний стан вихідний 9 травня в Україні скасовується. У 2022 році це робочий день.

День перемоги 9 травня: історія події та суперечки про дату

Друга світова війна тривала з 1 вересня 1939 року і закінчилася в 1945 році капітуляцією Німеччини і поразкою її союзників. Акт про капітуляцію нацистської Німеччини був підписаний 8 травня о 23:01 за європейським часом. Саме ця дата вважається Днем Перемоги в Європі.

За московським часом капітуляція Німеччини відбулася 9 травня. Ця дата є Днем перемоги в пострадянських країнах. Багато українських політиків і громадських діячів пропонують відзначати День перемоги 8 травня із солідарності з Європою.

18 квітня 2022 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект, який пропонує встановити 8 травня Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. А 9 травня проголосити Днем Європи і робочим днем.

День Перемоги 2022 / фото apostrophe.ua